Goeiemorgen! Hier het belangrijkste ochtendnieuws van Nederlandse zaterdagkranten en ander interessante weetjes.

1.Ondanks de uitzonderlijk lage rente sparen Nederlanders nog steeds volop. Het spaarsaldo groeide het afgelopen jaar met 10 miljard euro. Maar dat spaargeld verdampt omdat de rente bij lange na niet de stijging van de prijzen compenseert. Dat schrijft De Telegraaf op basis van eigen onderzoek.

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlanders samen 415 miljard euro aan spaargeld opzij hebben gezet in 2016. De inflatie was 1,4 procent en de gemiddelde spaarrente 0,57 procent. De koopkracht zal de komende tijd alleen maar verder afnemen, aldus deskundigen in de krant.

2. Van de meer dan 4000 afspraken met multinationals die de Belastingdienst gaat onderzoeken zijn zeker 800 niet voorgelegd aan het speciale controleteam. Dat bevestigt het ministerie van Financiën aan Trouw.

De Belastingdienst gaat onderzoek doen naar aanleiding van onthullingen woensdag in de zogenoemde Paradise Papers, documenten over belastingontwijking.

3. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft een Oekraïense 'nepgetuige' twijfel laten zaaien over de vliegramp met vlucht MH17 in een zaal vol nabestaanden. NRC Handelsblad schrijft dat op basis van geluidsopnamen en sms-verkeer waarover de krant beschikt. De man sprak tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam in mei van dit jaar een tekst uit die door Omtzigt zou zijn opgesteld. Zelf verbleef de Oekraïener tijdens de ramp elders.

Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is het toestel neergehaald door een Russische Buk-raket. Maar de getuige verklaarde dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat de MH17 werd neergeschoten. Vanuit Rusland is gesuggereerd dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Tegen NRC Handelsblad zegt Omtzigt dat hij niet wist dat de Oekraïner geen ooggetuige was van de ramp. Het Kamerlid was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het CDA heeft nog niet gereageerd.

4.  Zorgverzekeraar VGZ verhoogt de maandelijkse premie van de basisverzekering met 3,25 euro. Klanten betalen vanaf 1 januari 116,20 euro per maand voor het basispakket van VGZ. De premie van de basisverzekering van Menzis blijft gelijk en bedraagt 119 euro per maand.

Beide zorgverzekeraars zien de zorgkosten in Nederland toenemen. Eerder maakte zorgverzekeraar CZ al bekend de maandelijkse premie te verhogen naar 116,25 euro. Van de vier grootste zorgverzekeraars moet alleen Achmea (Zilveren Kruis) nog de zorgpremie voor 2018 bekendmaken.

5.De FNV presenteert een 11-puntenplan in een poging de gestage verhoging van de AOW-leeftijd te stoppen. Zet hem de komende drie jaar vast op 65 jaar en negen maanden en maak het mogelijk dat mensen de AOW vier jaar eerder of juist later opnemen, adviseert de bond aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

6. Er gaat te veel geld naar de zorg en daardoor komt de solidariteit van ons zorgstelsel onder druk te staan. Dat zeggen bestuursvoorzitters Tom Kliphuis van zorgverzekeraar VGZ en Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ in een interview met de Volkskrant.

Het dagblad sprak met de bestuurders van de vier grootste zorgverzekeraars van Nederland. Kliphuis van VGZ, de tweede verzekeraar van Nederland, stelt dat er op de lange termijn 20 tot 25 procent ,,lucht zit in de zorg, geld dat we onnodig uitgeven".

7.  Bijna twee op de drie mestbedrijven in Oost-Brabant en Noord-Limburg is beboet, verdacht of veroordeeld wegens fraude. NRC schrijft op basis van eigen onderzoek dat 64 procent van boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaars in die regio's fraudeert of verdacht wordt van fraude met mesttransport, vervalsen van administratie en het omzeilen van gps-controles.

Het dagblad deed uitgebreid onderzoek naar de praktijken en vroeg gegevens op bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Zaterdag publiceerde NRC al haar bevindingen.

Veehouders mogen slechts een deel van de varkens- en koeienmest uitrijden over de akkers. Dit ter voorkoming van een overschot aan fosfaat en stikstof in de grond. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost 1000 euro per vracht. Boeren werken daarom samen met transporteurs en doen alsof ze mest vervoeren. De administratie klopt maar in de praktijk rijden vrachtwagens leeg heen en weer.

8.Zaterdag is het Singles Day in China, een online uitverkoopfestijn dat webgigant Alibaba heeft uitgebouwd tot een miljardenbusiness. Lees hier bij onze Amerikaanse collega's van Business Insider hoe oprichter Jack Ma dat voor elkaar kreeg (Engels). Ook in Nederland kan Singles Day een groot fenomeen worden, schrijft marketingexpert Cor Molenaar op Business Isider.

9. Bitcoin is zaterdagochtend nog iets verder gezakt tot onder de $ 6.700 dollar. De cryptowereld is in rep in roer, nu een beoogde technische aanpassing van het bitcoinnetwerk is afgeblazen. Daarmee moest de snelheid van de verwerking van transacties van bitcoin verhoogd wordt. Een afsplitsing van bitcoin, genaamd bitcoin cash, kan wel sneller transacties verwerken en lijkt te profiteren.

Dit waren de best gelezen verhalen op Business Insider van vrijdag:

De ‘boete’ voor huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost, komt waarschijnlijk pas na 2019

Een voormalige SpaceX-medewerker onthult 7 extravagante voordelen van werken voor Elon Musk

Dit zijn de 10 meest ‘booming’ wijken van Amsterdam als je een huis wilt kopen